Potoki – Stol

 

 

 

 

 

 

Izhodišče: Potoki (341 m)

Vrh: Stol (1673 m)

Čas hoje: 4 h

Zahtevnost: lahka označena pot

Višinska razlika: 1332 m

GPS sledi —>

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo proti vasi Potoki, kjer nas nato smerokazi usmerijo desno na ozko cesto. Cesto v ostrem levem ovinku zapustimo in se usmerimo desno na kolovoz, ki pelje v gozd. Pri vzpenjanju po kolovozu pridemo tudi do nekaj razpotij, ki pa so dobro označena. Na desni strani kolovoza bomo nato kmalu opazili smerokaz, ki nas usmeri levo na peš pot po kateri se nato kar nekaj časa vzpenjamo. Pot nas nato vodi mimo izvira s pitno vodo in se nekoliko strmeje vzpne.

Pot počasi zavije rahlo v levo in nas prvič pripelje iz gozda na nekoliko zaraščena travnata pobočja. Tu se nam tudi odpre lep razgled na Matajur in Stol. S travnatih pobočij pridemo nato ponovno v gozd skozi katerega se vzpenjamo vse do bivaka Hlek.

Pri bivaku se priključimo gorski cesti kateri sledimo vse do križišča, kjer se levo odcepi cesta proti Breginju, desno pa proti Učji in Žagi. Mi nadaljujemo naravnost za oznakami »Stol 1 ura«. Cesta se kmalu konča, mi pa nadaljujemo desno ob ograji po dokaj strmem travnatem pobočju. Ko pridemo do grebena se usmerimo levo in sledi samo še nekaj krajših vzponov do vrha Stola.

Več slik dobite na spodnji povezavi:

 http://www.hribi.net/izlet/potoki_stol_kobariski_/1/750/1351

2 comments on “Potoki – Stol

 1. Najprej se Vam opravičujem za neljub dogodek.
  Kolikor mi je znano je pot potekala vedno po isti trasi, priznam pa da zaradi neurejenosti marsikdo lahko skrene s poti. Ne trudimo se da bi onemogočali dostop do Stola saj do vrha vodi več urejenih poti. Omenjene poti pa že več let nismo urejali zaradi pomanjkanja kadra ter so druge poti prioritetne na koncu pa zmanjka časa da bi vse uredili. V našem društvu smo samo štiri markacisti od tega en vajenec poti je pa ogromno. Uradno na planinskih poteh delamo lahko samo markacisti, če bi upoštevali ta zakon bi bilo po Sloveniji še več takšnih poti, sploh v zgornjem posočju saj se naš OPP v vseh društvih sooča s pomanjkanjem strokovnega kadra. Dokler se zakon v naši preljubi državi ne bo spremenil bo temu pač tako.
  Kar se pa tiče govoric o ukinitvi poti niso pravilne, namreč iščemo kakšno drugo društvo v občini ki ima manj dela kot PD Kobarid da bi omenjeno pot in še kakšno drugo prevzelo in nas malo razbremenilo.
  Še enkrat se Vam opravičujem ter upam da se boste še kdaj vrnili v naše konce.
  Lep planinski pozdrav
  Vodja odseka markacistov PD Kobarid: Mitja Gruntar

 2. Pozdravljeni!
  Pohvalno, zelo lep opis poti, a resnica je žal vse kaj drugega. Zelo me zanima, kdaj ste zadnjič šli po tej poti.
  Smo družina z majhnim otrokom in 24.6.2019 smo se odpravili na (sedaj vemo -entuziastični) izlet na Stol iz Potok. Žal je sledilo VELIKO RAZOČARANJE, saj nismo mogli niti do bivaka Hlek, kaj šele do vrha. Ja, med potjo smo se bili primorani obrniti, čeprav imamo zelo dobro opremo, kondicijo in kar nekaj planinskih izkušenj. Smo namreč precej aktivni planinci po domovini in tujini, pa tako zanemarjene, neurejene- zaraščene poti še nismo srečali. Po pogovoru z domačini smo izvedeli tudi, da je še pred nekaj leti pot potekala po manj strmem terenu in je tako bila primerna ZA VSE (tudi manj izkušene). Kaj se je zgodilo s to potjo? Dobila sem občutek, da se nekdo v PD KOBARID zelo trudi namerno onemogočiti dostop na Stol širši množici planincev. Govori se tudi (govorice niso preverjene), da nekateri člani razmišljajo o “ukinitvi” poti iz Potok. A se vam zdi to res prav? Kolikor vem, je ena glavnih nalog PD VZDRŽEVANJE OBSTOJEČIH poti.
  Upam, da tudi vi razmišljate tako kot jaz in boste ta spodrsljaj čim prej popravili.
  Prav lep, čeprav nekoliko grenak, planinski pozdrav, Mateja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s