Koriščenje turističnih bonov v koči na planini Kuhinja

 

Vlada RS je izdala uredbo o načinu uporabe turističnih bonov.
Bon je unovčljiv za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom.
Je deljiv in se lahko unovči v večkratnem znesku. Ob prenočevanju lahko upravičenec znesek z bona hkrati porabi tudi za nastanitev drugih oseb (za svoje družinske člane, za skupino prijateljev, ipd.).

Postopek na koči lahko traja 10 minut ali več, zato prosimo za strpnost pri izdaji računa!

Postopek koriščenja bonov

Upravičenec (gost) mora ob prijavi v koči najaviti, da bo za nastanitev unovčil bon.

Prosimo, da na obrazce (Priloga 1), ki jih boste natisnili v naprej, že izpolnite vaše podatke (ime, priimek, EMŠO).

Prosimo tudi, da fotokopijo osebne izkaznice ali potnega lista prinesete s seboj in predate ob prijavi nočitve (tako je zapisano tudi v uredbi).

S tem nam olajšate delo in skrajšate postopek unovčitve bona. Hvala za razumevanje!

  • Koča na planini Kuhinja – identifikacijska številka: 100871

V primeru, da je na koči onemogočen dostop do eDavkov (onemogočen dostop do interneta)
Unovčitev bona se lahko opravi z izplačilom direktno upravičencu, če je na koči onemogočen dostop do informacijskega sistema FURS eDavki. V tem primeru ob unovčitvi bona, koča upravičencu izroči potrdilo o unovčitvi bona (Priloga 4), iz katerega je razviden znesek unovčenega bona in način unovčitve bona. Koča mora v treh dneh po opravljeni storitvi preko informacijskega sistema eDavki poslati zahtevek za izplačilo upravičencu. Po pojasnilih FURS, mora ponudnik storitev tudi v tem primeru hraniti podpisano izjavo (Priloga1) in fotokopijo osebnega dokumenta.

Bon mladoletne osebe unovči oseba, ki ni njegov zakoniti zastopnik

Če bon za upravičenca, ki ima zakonitega zastopnika oziroma skrbnika (npr. mladoletna oseba), unovči oseba, ki ni njegov zakoniti zastopnik oziroma skrbnik, mora ponudniku storitev predložiti izjavo na obrazcu iz (Priloge 2). To izjavo mora izpolnjeno in podpisano prinesti s seboj, sicer koriščenje bonov ni možno.

V praksi gre za primere, ko bo npr. otrok koristil svoj bon v spremstvu stare mame in poleg ne bo njegovih staršev. Ali pa bo otrok koristil bon v okviru tabora na planinski koči in bo bon po pooblastilu staršev zanj uveljavljal vodnik.

! Še vedno je potrebna tudi izjava na obrazcu Priloga 1 in fotokopija osebnega dokumenta osebe katere bon se koristi (torej v zgornjem primeru osebni dokument otroka). Ob unovčitvi bona z izplačilom upravičencu (ko je v koči onemogočen dostop do eDavkov) je upravičenec do povračila sredstev oseba, ki unovči bon za upravičenca, ki ima zakonitega zastopnika oziroma skrbnika, v skladu s prejšnjim odstavkom. Torej v zgornjih primerih bi bila to stara mama ali vodnik.

Prenos bonov

Bon je mogoče prenesti med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena – to so stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki – zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši). V praksi lahko npr. stari starši prenesejo bon na polnoletnega vnuka.

Oseba, ki uveljavlja bon prenesen od druge osebe mora ponudniku storitev predložiti v celoti izpolnjeno in podpisano izjavo na obrazcu iz (Priloga 3) »Izjava upravičenca o prenosu bona«. (obvezen je podpis osebe, ki prenaša bon naprej in je torej ni zraven ob prihodu v kočo).

Še vedno je potrebna tudi izjava na obrazcu Priloga 1 in fotokopija osebnega dokumenta osebe, na katero je bon prenesen.

Ob unovčitvi bona ponudnik storitev eDavke ob vnosu podatkov o upravičencu vnese tudi podatke o prenosniku: ime in priimek ter EMŠO prenosnika in znesek, do višine katerega pridobitelj unovči bon prenosnika.

Bon je mogoče le enkrat prenesti, in sicer v celotni vrednosti bona. Če je upravičenec bon delno že koristil, bona v preostali vrednosti ni mogoče več prenesti.

Ob unovčitvi prenesenega bona z izplačilom upravičencu (ko je v koči onemogočen dostop do eDavkov) je upravičenec do povračila sredstev pridobitelj, njegov zakoniti zastopnik oziroma skrbnik. V zgornjem primeru ni upravičen do izplačila vnuk.

Dodatni nasveti

Svetujemo, da si porabo beležite za lastno evidenco oz. spremljate preko mobilne aplikacije eDavki.

Priporočila in obvestila PZS v izjavah za medije.

FURS – navodila, video predstavitev www.fu.gov.si.

Lep planinski pozdrav!

Planinsko društvo Kobarid!

By PD Kobarid

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s