Današnje razmere na Krasjem vrhu. 26.01.2015

Sneg na poti se je pričel na ovinku pod gozdno jaso. Snega je zelo malo, vendar je večinoma prekrival pot skozi gozd. Sneg je bil ob sijanju sonca po vrhu zmehčan, v spodnjem sloju pa pomrznjen ali leden. Ko sonce ni več sijalo, je zaradi nizke temperature hitro pomrznil. Tako je bil ob sestopu trši kot ob vzponu.

Pot mimo kolujev je zasnežena le po gozdu. Travnati del je vse do vrha skoraj kopen.

Pot mimo Snežne jame je bila shojena vse do ovinka nad jamo, kjer je skozi grmovje zavila proti južnim pobočjem. Predvidevam, da so se predhodniki povzpeli na vrh po JV grebenu, ker sem šla po njihovih sledeh del poti pri sestopu.
Do snežne jame in v nadaljevanju čez greben je bila pot normalno prehodna brez zimske opreme. Do snežne jame oziroma ovinka nad njo je uhojena gaz. Čez greben pa je bilo snega zelo malo in so se še videle trave.

S hojo sem nadaljevala do ruševin. Pot ni bila shojena, ali pa sta novo zapadli sneg in veter zabrisala sledi predhodnikov. Na muletjeri do ruševin je bilo snega ravno dovolj, da je prekrival pot, ki je bila do ruševin lahko prehodna. V nadaljevanju pa je zimska oprema nujna tako pri prečenju nad globeljo z granatami kot za vzpon čez zadnjo strmino. Na severni strani je tudi snega več. Bil je od trd do pomrznjen, vmes pa tudi mehek. Na napihanih delih tudi oskorjen. 1 cm skorja se je pod mojo težo lomila, vendar so dereze dobro prijele v trdo podlago in z vzponom ni bilo težav.

Velja izkoristiti ugodno vremensko napoved za sredo, potem pa se obeta sneg do nižin.
Fotopis sledi.

Vir: Hribi.net —> http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=2598

By PD Kobarid

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s