Zimska idila le v gorah

Za konec leta nam je spomin po snegu obudil ciklon, ki je obšel naše kraje tako da nam je vsaj pogled na naše gore pričaral malce zimskega vzdušja.

Slikano 27.12.2013

Pri cerkvici sv. volarja pogled proti zasneženemu Krnu (2244m) 27.12.2013Spletna kamera na vrhu Stola (1673m) ob prb. 10.00h zjutraj 27.12.2013

Ter nekaj informacij o snežnih razmerah v gorah.

http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/snegraz.html

Vir: Agencija republike Slovenije za okolje

Četrtek, 26. decembra 2013

Splošna nevarnost plazov je velika, tj. 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

V gorah je bilo oblačno, pihal je močan jugozahodnik, padavine so bile razporejene precej neenakomerno. Do četrtka zjutraj je nad 1500m v gorah padlo od 10 do 60 cm, ponekod v Julijcih in Karavankah, predvsem pa v posoškem visokogorju tudi čez 1 m snega. V zahodnih Julijcih je lokalno lahko padlo tudi še precej več snega.
Skupnega snega je tako v visokogorju Julijskih Alp od 80 do 150, lokalno okoli 200 cm, v višjih legah Karavank in Kamniško- Savinjskih Alp lokalno do okoli 1m snega. Na 1500 m pa je po gorah od 20 do okoli 60 cm. Omembe vredna snežna odeja se na prisojnih pobočjih začenja na nadmorski višini okoli 1300 m, v senčnih legah precej nižje.
Nov sneg je v nižjih legah moker in težek. Snežilo je na povečini skorjasto in utrjeno podlago, zato je vez med starim in novim snegom šibka. Veliko je napihanega snega, tudi na privetrnih legah nastajajo klože.
Nevarnost snežnih plazov se je povečala na 4. stopnjo (po evropski petstopenjski lestvici).
Danes, v četrtek se bodo padavine še nekoliko okrepile, v noči na petek pa od zahoda oslabele in se v petek dopoldne pojavljale le še v vzhodnem delu naših gora. Meja sneženja bo sprva na okoli 1300 m nad morjem, a se bo postopno spustila do okoli 800 m. Veter bo solabel. Do petka zjutraj lahko v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah zapade še od 30 do 50 cm, lokalno okoli 80 cm snega, nekoliko manj v Savinjskih Alpah, v vzhodnih Karavankah in na Pohorju, kjer bo snežilo še v petek, meja sneženja pa se bo takrat spustila na okoli 500 m nadmorske višine.
Predvsem nad 1500 m bo še vedno velika nevarnost snežnih plazov, v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah pa bo ta meja predvidoma na okoli 1300 m. Na dovolj strmih pobočjih se lahko sproži plaz že pri manjši obremenitvi. Možno bo tudi spontano proženje številnih manjših in ponekod tudi večjih plazov.

Zato vsem ki se boste odpravili v naše gore previdno!

Lp. PD Kobarid

By PD Kobarid

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s