Ne mahajte reševalcem na helikopterju!

Veste, kako pravilno ravnati, če v gorah naletite na reševanje s helikopterjem? Bi znali pravilno signalizirati, če bi potrebovali pomoč?

Sezona obiskovanja gora je v polnem zamahu, kot prejšnja leta, so tudi letos ob nesrečah gornikov že kar nekajkrat morali posredovati reševalci. Najhitrejše reševanje ob ustreznih vremenskih pogojih omogoča helikopter.

Pri gorskem reševanju s helikopterjem je poenostavljeno povedano značilno, da praviloma vse poteka zelo hitro, da je napeto in razburljivo, da močno piha in ropota ter da je že majhna napaka sodelujočih lahko usodna.

Gore-ljudje.net

Na portalu Gore-ljudje.net so avtorji Iztok Tomazin, Miha Avbelj in Igor Zlodej pripravili navodila, kako najučinkoviteje pripomorete k čim hitrejšemu in srečnemu koncu.

slika-_original-1373614114-532963

Nekaj napotkov

– če helikopter počasi leti sem in tja ob pobočju, najverjetneje išče kraj nesreče. Če zanesljivo veste, kje so tisti, ki pomoč potrebujejo, to nakažite tako, da z rokami ali pohodnimi palicami kažete v smer nesreče

– če pomoč potrebujete sami ali kdo v vaši neposredni bližini, se obrnite proti helikopterju in dvignite obe roki, iztegnjeni in nekoliko razmaknjeni (s telesom ste kot črka Y). Gre za mednarodno znamenje „yes“ in da jasen signal, da potrebujete pomoč

– če pomoči ne potrebujete, eno roko iztegnite poševno navzgor, drugo poševno navzdol. To je znamenje za „ne“, zlasti pomembno je, da ga uporabite, ko počivate ali mirujete.Navdušeno mahanje in pozdravljanje helikopterja je sicer zelo prijazno, kadar pa iščemo ponesrečenca, nas žal lahko zavede,” so zapisali avtorji.

Ponesrečenca ne puščajte samega

Če ste sopotnik ali po naključju pridete mimo, ponesrečencu zagotovite prvo pomoč in ga zavarujte pred nadaljnjimi poškodbami, padajočim kamenjem ipd.

  • Ne kličite vseh povprek!Največja težava je iskanje natančnega kraja nesreče zaradi obsežnosti in razgibanosti terena. Mobilnega telefona ne nosite v nahrbtniku, v mrzlem vremenu ga nosite v notranjem žepu oblačil, poskrbite, da je baterija polna. Če na mestu, kjer se je zgodila nesreča, ni signala, se premaknite, včasih zadostuje že nekaj korakov. Pomembno je, da ob klicu na 112 poveste čim bolj natančno lokacijo nesreče, kaj se je zgodilo in koliko je poškodovanih. Pustiti morate svoje osebne podatke in telefonsko številko – prav lahko se zgodi, da vas bodo reševalci ali zdravniki poklicali nazaj za dodatne informacije in napotke. Poskrbite, da bo vaša linija prosta, da bodo lahko znova vzpostavili stik z vami.

– pred prihodom helikopterja odstranite vse predmete, ki bi jih lahko piš rotorja dvignil v zrak (oblačila, nahrbtniki, palice),
eden ali dva naj čepita ali sedita pri ponesrečenem, ostali naj se umaknejo več deset metrov na varno

– piš rotorja je zelo močan, v neposredni bližini preseže 80 km/h. Odpihne nepritrjene kose opreme, še huje pa je, da podre v globino nepripravljenega stoječega človeka

– helikopter lahko sproži padec kamna ali se sproži plaz – tako ponesrečenca kot tiste, ki pomagajo, se morajo zavarovati pred padajočim kamenjem. Če ste npr. navezani v steni ali pripeti na jeklenico zavarovane poti, si poskusite najti zavetje pod kakim previsom. Pozimi je treba poiskati varno mesto pred plazom, obmirovati in izklopiti plazovne žolne. Odhod z mesta je dovoljen, ko se helikopter umakne s kraja iskanja oz. reševanja

– ne gibajte se v bližini delujočega helikopterja: “Vrteči se glavni ali repni rotor z lahkoto presekata človeka.” Če se morate nujno premikati, to storite pred prvo polovico helikopterja, da vas posadka vidi, sicer počakajte, da odleti.

  • Ne počnite ničesar brez navodil reševalcev, ne premikajte se, dokler ne pridejo do vas ali dokler helikopter ne odleti in se oddalji.

“Kakršno koli plezanje, vzpenjanje ali sestopanje nad in pod krajem nesreče med reševalno akcijo, še posebno če sodeluje helikopter, zaradi varnosti nesprejemljivo,” opozarjajo avtorji. Če se znajdete v bližini, ne ogrožajte sebe in ne otežujte dela reševalcem z nepotrebnim “firbcanjem” in željo, da bi dobili čim boljšo fotografijo dogajanja.

Zato previdnost ni odveč!?

Lep ter varen korak vam želi PD Kobarid.

By PD Kobarid

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s