27. februar 1893 – ustanovitev Slovenskega planinskega društva

Danes, 27. februarja 2013, Planinska zveza Slovenije in celotna planinska organizacija, ki združuje planinska društva in vse planince in planinke, praznujemo 120 let organiziranega planinstva na Slovenskem – 120 let od ustanovitve Slovenskega planinskega društva (SPD). ČESTITKE VSEM!

Piparji Hauptman, Škof in Korenčan so se 23. julija leta 1892 odpravili na izlet na Stol (2236 m), ki je postal zgodovinskega pomena. Po domoljubni debati so prišli do sklepa: »Kako, da je po vseh slovenskih hribih, kamorkoli pelje pot, videti le tuje delo? Tuja roka zaznamuje pota, postavlja koče in napravlja na naših slovenskih tleh le nemške napise in kažipote. Komu? Večinoma le nemškim hribolazcem! Vzdramimo se, so rekli, si podali roke in sklenili, ne prej odnehati, dokler se ne ustanovi SPD.« Med svojim krogom znancev so pričeli širiti zasnovano misel na Stolu, in piparska druščina je 15. oktobra 1892 zbrala somišljenike na pripravljalnem sestanku za ustanovitev Slovenskega planinskega društva (SPD) v gostilni Pri Zajcu (danes Mrak na Rimski cesti) v Ljubljani. 13. novembra 1892 se je sestal še začasni odbor, temu je sledila priprava društvenih pravil, ki so bila potrjena 10. januarja 1893.

Tako je bilo vse pripravljeno za sklepno dejanje ustanovitve tako želenega Slovenskega planinskega društva. Ustanovni občni zbor je potekal 27. februarja 1893 v vrtnem salonu pri Maliču v Knafljevem prehodu v Ljubljani, danes na tem mestu stoji trgovska hiša Nama, kjer so za mandat petih let izvolili odbor. V njem so naslednje naloge zasedli: Fran Orožen – načelnik, Josip Furlan – namestnik načelnika, Anton Mikuš – tajnik, Josip Hauptman – namestnik tajnika, Ivan Soklič – blagajnik, Franc Tavčar – namestnik blagajnika, Franc Triller – gospodar, Ivan Hrasky in Ljudevit Wölfing – odbornika. Še istega leta sta bili ustanovljeni prvi podružnici SPD: Kamniška in Savinjska. Kamniško so ustanovili 19. julija 1893 v Kamniku, Savinjsko pa 28. avgusta 1893 v Mozirju.

Avtor: Zdenka Mihelič

(vir: Časovni trak Slovensko planinstvo)

Čestitke vsem!

Planinska zveza Slovenije

http://www.pzs.si/novice.php?pid=7910

By PD Kobarid

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s