Kobarid – Stol

Izhodišče: Kobarid (234 m)

Vrh: Stol (1673 m)

Čas hoje: 4 h 15 min

Zahtevnost: lahka označena pot

Višinska razlika po poti: 1500 m

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo nazaj (proti vzhodu) do križišča v centru Kobarida. V križišču gremo levo in po nekaj metrih bomo na levi strani opazili smerokaz »Stol 4h«. Pri smerokazu nadaljujemo desno navzgor po ozki cesti mimo hiš. Cesta se kmalu konča mi pa nadaljujemo po peš poti v gozd. Po krajšem vzponu skozi gozd pridemo do križišča, kjer se usmerimo levo proti Stolu, desno pa pelje pot proti Velikem Robu. Ker pot poteka skozi gozd ni veliko razgleda, le občasno lahko skozi vejevje vidimo Kobarid in Krn. Pot nas nato vodi mimo nekaj ruševin do križišča kjer se priključimo kolovozu. Usmerimo se levo na kolovoz po katerem se vzpenjamo mimo nekaj starih hiš. Kolovoz se kmalu konča, mi pa nadaljujemo po peš poti, ki nas pripelje do križišča. Levo pelje pot do razgledne točke na Homu (1015m) do katere je 5 minut hoje.
Nadaljujemo desno po markirani poti, ki nas v približno 10 minutah pripelje na greben na katerem strmina popusti in odpre se nam tudi lep razgled na Kobarid in okoliške vrhove. Pot naprej poteka po grebenu delno čez travnata pobočja, delno skozi redek gozd. Kmalu pridemo do križišča, kjer se nam z leve priključi pot s Starega sela z desne pa pot s Trnovega ob Soči.
Nadaljujemo po travnatih pobočjih mimo ovčarskega stanu in lovske koče Starijski vrh. Malo pred lovsko koče se naša pot priključi ozki gorski cesti kateri sledimo do lepo urejenega bivaka Hlek.
Od bivaka nato še naprej sledimo gorski cesti vse do križišča, kjer se levo odcepi cesta proti Breginju, desno pa proti Učji in Žagi. Mi se usmerimo naravnost za oznakami »Stol 1 ura«. Cesta se kmalu konča, mi pa nadaljujemo desno ob ograji po dokaj strmem travnatem pobočju. Ko pridemo do grebena se usmerimo levo in sledi samo še nekaj krajših vzponov do vrha Stola.

Več slik dobite na spodnji povezavi:

http://www.hribi.net/izlet/kobarid_stol_kobariski_/1/750/1352

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s