Kobarid – Bivak Hlek

Izhodišče: Kobarid (234 m)

Cilj: Bivak Hlek (1225 m)

Zahtevnost: lahka označena pot

Višinska razlika: 991 m

Dostop do izhodišča:

Iz Bovca ali Tolmina se zapeljemo v Kobarid, kjer se v centru usmerimo proti mejnemu prehodu Robič. Tej cesti sledimo le nekaj deset metrov do parkirišča, ki ga opazimo na desni strani ceste na mestu, kjer je bila nekoč črpalka. Med delavniki je parkirišče pogosto zasedeno.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo nazaj (proti vzhodu) do križišča v centru Kobarida. V križišču gremo levo in po nekaj metrih bomo na levi strani opazili smerokaz »Stol 4h«. Pri smerokazu nadaljujemo desno navzgor po ozki cesti mimo hiš. Cesta se kmalu konča mi pa nadaljujemo po peš poti v gozd. Po krajšem vzponu skozi gozd pridemo do križišča, kjer se usmerimo levo proti Stolu, desno pa pelje pot proti Velikem Robu. Ker pot poteka skozi gozd ni veliko razgleda, le občasno lahko skozi vejevje vidimo Kobarid in Krn. Pot nas nato vodi mimo nekaj ruševin do križišča kjer se priključimo kolovozu. Usmerimo se levo na kolovoz po katerem se vzpenjamo mimo nekaj starih hiš. Kolovoz se kmalu konča, mi pa nadaljujemo po peš poti, ki nas pripelje do križišča. Levo pelje pot do razgledne točke na Homu (1015m) do katere je 5 minut hoje.
Nadaljujemo desno po markirani poti, ki nas v približno 10 minutah pripelje na greben na katerem strmina popusti in odpre se nam tudi lep razgled na Kobarid in okoliške vrhove. Pot naprej poteka po grebenu delno čez travnata pobočja, delno skozi redek gozd. Kmalu pridemo do križišča, kjer se nam z leve priključi pot s Starega sela z desne pa pot s Trnovega ob Soči.
Nadaljujemo po travnatih pobočjih mimo ovčarskega stanu in lovske koče Starijski vrh. Malo pred lovsko koče se naša pot priključi ozki gorski cesti kateri sledimo do lepo urejenega bivaka Hlek.

Več slik dobite na spodnji povezavi:

http://www.hribi.net/izlet/kobarid_bivak_hlek_/1/764/1376

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s