Svino – Matajur

 

 

 

 

 

 

Izhodišče: Svino (250 m)

Vrh: Matajur (1642 m)

Čas hoje: 3 h 45 min

Zahtevnost: lahka označena pot

Višinska razlika: 1392 m

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali. Po dobrih petih minutah hoje pa pridemo v vas Svino, kjer opazimo oznake za Matajur levo, Sužid pa desno. Tu nadaljujemo levo med hišami z neopaznimi oznakami za Matajur. Če nismo prepričani katera pot je prava je boje vprašati koga, če le imamo to možnost. Prava pot gre nekoliko bolj levo in nas kmalu mimo hiš pelje čez pašnike za katerimi gre pot v gozd. Naprej so markacije bolj pogoste in tudi orientacija je lažja.
Pot se nato začne strmeje vzpenjati in nas po približno pol ure hoje pripelje na širši kolovoz, ki pride iz vasi Sužid. Naprej se nekaj časa vzpenjamo po kolovozu, ki pa ima kar nekaj razpotij, a je pot dobro označena. Pred propadajočo staro vojaško bajto pa nas pot na Matajur usmeri levo navzgor. Tu se kolovoz spremeni v strmo vojaško mulatjero, ki nas po precej strmem pobočju pripelje na manj strma pobočja. Pot nas nato pripelje do novo zgrajene gozdne ceste katero pa samo prečimo. Na drugi strani ceste se povzpnemo nekaj korakov in pred seboj zagledamo pastirske koče na Svinski planini.
Na planini opazimo oznake levo planina Idrsko, desno planina Sužid. Oznak za Matajur ni a je pot proti Matajurju markirana.
Pot poiščemo med kočami na planini in le ta naprej poteka po manjši neizraziti dolinici zmerno navzgor. Kljub temu, da je pot markirana pa je mestoma slabo vidna in ponekod zaraščena. Po približno 15 minutah hoje od planine pridemo do rezervoarja za vodo in v njegovi bližini opazimo planinske smerokaze. Tu se usmerimo naravnost v smeri Matajurja po še vedno slabo vidni a markirani stezici. Pot nas nato pelje čez zaraščen travnik za katerim se priključimo lepo shojeni poti, ki pride iz vasi Avsa ali Livek.
Nadaljujemo desno in pot, ki se zmerno vzpenja nas nato kmalu pripelje do naslednjih smerokazov, kjer nadaljujemo levo navzgor v smeri Matajurja. Le nekaj korakov naprej pa pridemo na mejni greben med Slovenijo in Italijo. Tu pot zavije desno in se naprej vzpenja po širokem zložnem grebenu. Tej poti, ki nas pelje po vse lepših razgledih sledimo do vrha Matajurja, ki ga že vidimo pred seboj.

Več slik dobite na spodnji povezavi:

http://www.hribi.net/izlet/svino_matajur_/1/747/1347

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s