Avsa – Matajur

 

 

 

 

 

 

IZHODIŠČE: Avsa (860 m)

VRH: Matajur (1642 m)

ČAS HOJE: 2 h 30 min.

ZAHTEVNOST: Lahka označena pot
VIŠINSKA RAZLIKA: 782 m

OPIS POTI:

S parkirišča se usmerimo desno na slabšo cesto, ki se kmalu spremeni v kolovoz. Kolovoz se nato začne zmerno vzpenjati, med tem pa obide večje število propadajočih bajt. Kolovoz se nato spremeni v peš pot, ki se za krajši čas strmo vzpne, med tem pa preči pašno ograjo. Strmina nato postopoma popusti in pot nas pelje po vse manj poraščenem pobočju. Pot nas nato pripelje na gozdno cesto, kjer se desno navzdol odcepi cesta k pastirski koči na Idrski planini.
Nadaljujemo naravnost do zgornjega dela planine po poti, ki nam nudi vse lepše razglede. Nekoliko naprej nas cesta pripelje na križišče, kjer nadaljujemo naravnost in takoj za tem na levi strani ceste opazimo kočo imenovano Konjarska guta. Do nje imamo le nekaj korakov vzpona.
Od koče na planini nadaljujemo proti Matajurju. Po nekaj deset korakih pa nas pot pripelje do smerokazov ob poti. Tu zapustimo gozdno cesto in se usmerimo desno na peš pot v smeri Matajurja. Pot naprej se za krajši čas spusti in nas po nekaj minutah ponovno pripelje na gozdno cesto, kjer nadaljujemo desno. Naprej sledimo široki, delno s travo porasli cesti. Po nekajminutni hoji po cesti, le malo za koritom z vodo, ki ga opazimo ob cesti pa se desno navzgor odcepi peš pot na Matajur. Usmerimo se na to pot, ki se vzpenja po rahlo poraščenem pobočju. Nekoliko naprej se pot vzpne po zanimivih gladkih skalnatih ploščah in za tem ponovno preči gozdno cesto. Pot naprej se še vedno zmerno vzpenja pri tem pa obide manjši izvir, ki v sušnih dneh presahne. Le malo naprej pa pridemo na razpotje, kjer se nam priključi pot iz vasi Svino.
Nadaljujemo naravnost in pot, ki se zmerno vzpenja nas nato kmalu pripelje do naslednjih smerokazov, kjer nadaljujemo levo navzgor v smeri Matajurja. Le nekaj korakov naprej pa pridemo na mejni greben med Slovenijo in Italijo. Tu pot zavije desno in se naprej vzpenja po širokem zložnem grebenu. Tej poti, ki nas pelje po vse lepših razgledih sledimo do vrha Matajurja, ki ga že vidimo pred seboj.

Več slik dobite na spodnji povezavi:

http://www.hribi.net/izlet/avsa_matajur_/1/747/1350

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s